Bijna beste apotheek van Nederland

Apotheek Floriande staat op plaats 8 van de lijst met beste apotheken 2017 van Nederland. Deze lijst is opgesteld aan de hand van mystery guest bezoeken aan apotheken, maar liefst 909 apotheken hebben hieraan meegedaan. Wij zijn trots op deze prestatie! Gefeliciteerd (medewerkers van) apotheek Floriande!

gc_Floriande_apotheek_nieuwsbericht


In 2017 hebben 909 apotheken deelgenomen aan het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken (OKA). Apotheken worden daarbij beoordeeld op de kwaliteit van hun farmaceutische zorg- en dienstverlening. Sinds 1994 kunnen apotheken op vrijwillige basis meedoen aan dit onderzoek. Zij stellen zich op deze manier toetsbaar op en kunnen zo hun eigen prestaties vergelijken met die van andere apotheken. Dit is uniek binnen de gezondheidszorg in Nederland en misschien wel wereldwijd. De apotheken betalen hun deelname aan het OKA zelf.

Bij de deelnemende apotheken zijn het afgelopen jaar 6 onderzoeken uitgevoerd. Vier keer kwam er een mystery guest langs met een zorgvraag. Eén keer is een waarnemer met een reguliere patiënt van de apotheek meegegaan bij het ophalen van de medicijnen en één keer is de apotheek gebeld met een vraag. Tijdens deze onderzoeken wordt de kwaliteit van de zorg aan de balie in de apotheek onderzocht. Per onderzoek registreert men de prestatie van de apotheken op circa 40 items, verdeeld over drie secties: bejegening, probleemanalyse en voorlichting, advisering en verstrekking.

De waarnemingen worden getoetst aan de voor apotheken geldende vakinhoudelijke beroepsnormen en -standaarden.

Er worden zes onderwerpen getoetst:

- advies tegen een droge huid;
-  vraag om een flesje Otrivin®;
- advies bij brandend maagzuur;
- telefonische vraag over het meenemen van medicijnen op reis naar het buitenland;
- advies over vitamine D;
- ophalen van de medicijnen (samen met patiënt); de patiënt vroeg daarnaast om een overzicht van de medicijnen om mee te nemen op reis naar het buitenland.

De volledige top-10 van beste apotheken Nederland in 2017 ziet er als volgt uit:

1

Apotheek De Weide

Hoogeveen

2

Apotheek De Gors

Purmerend

3

Apotheek Monnickendam

Monnickendam

4

Service Apotheek Nistelrode

Nistelrode

5

Apotheek De Meeuw

Purmerend

6

Service Apotheek Zuidwolde

Zuidwolde

7

Apotheek ’t Hooge Zand

Hoogezand

8

Apotheek GC Floriande

Hoofddorp

9

Apotheek Molentocht

Purmerend

10

BENU Apotheek Haringvliet

Sommelsdijk