Stoppen met roken heeft altijd een positief effect op de gezondheid. Maar stoppen met roken is voor de meeste mensen erg moeilijk.

SGH-stoppenmetroken2

Tabaksverslaving

Roken is verslavend. U raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine (lichamelijke verslaving) en aan de gewoonte te roken (geestelijke verslaving). Bij allerlei dagelijkse bezigheden bent u gewend te roken. Bijvoorbeeld ‘s ochtends bij de koffie, in de pauze, na het eten of met vrienden. Daardoor krijgt u steeds weer zin om te roken. Verslaving is de belangrijkste reden waarom mensen blijven roken.

Rookt u minstens tien sigaretten per dag, of rookt u uw eerste sigaret binnen een halfuur nadat u wakker wordt, dan is de kans groot dat u verslaafd bent.

Is de sigaret de baas? Of u?

U rookt, bent misschien wel verslaafd, maar u wil er mee stoppen. De strijd aangaan met de sigaret is geen gemakkelijke. Daarom kunt u ondersteuning krijgen door de praktijkondersteuner van de huisarts. Zij start met een advies of een motiverend gesprek. Maar dat is niet altijd voldoende. Zij kan dan een intensief begeleidingstraject bieden, eventueel ondersteund door nicotinevervangers of medicatie. Helemaal op maat, zoals u het wil. Om de sigaret de baas te worden.

Deskundige begeleiding

In het gezondheidscentrum zijn praktijkondersteuners werkzaam die speciaal zijn opgeleid om u te begeleiden bij het stoppen met roken. De praktijkondersteuner begeleidt u zolang als dit nodig is. Dit kan door middel van consulten in het gezondheidscentrum of telefonisch. Zij kan, in overleg met uw huisarts en/of apotheek, medicatie of nicotinevervangers voorschrijven die het stoppen wat makkelijker maken.

Vergoeding

De begeleiding door een praktijkondersteuner bij het stoppen met roken wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. De vergoeding voor het stoppen met roken valt bij sommige zorgverzekeraars onder het eigen risico. Informeert u bij uw zorgverzekeraar.

Geen verwijzing nodig

Het is mogelijk een afspraak te maken bij één van de praktijkondersteuners. U hoeft hiervoor niet eerst naar uw huisarts, u kan via de centrumassistente, telefonisch of aan de balie, een afspraak maken.