De fysiotherapie biedt de volgende beweegprogramma’s:

Diabetes
COPD
Running Therapie
Claudicatio intermittens
Parkinson
Fitkids
FlitS

 

Diabetes

Als u diabetes heeft, is het goed om te bewegen. Het helpt klachten te voorkomen en verkleint de kans op bijkomende lichamelijke gevolgen zoals hart- en vaatziekten. Het beste is om iedere dag minstens een half uur flink te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen, zwemmen, golf, badminton of fitness.

Als u geruime tijd niets gedaan heeft, is het lastig om te beginnen. De fysiotherapie heeft een speciaal programma ontwikkeld voor mensen met diabetes.
 Als u een afspraak maakt met de fysiotherapeut krijgt u eerst een intake. U doet een conditietest, waarna uw persoonlijke doelen worden besproken. Aan de hand van deze gegevens wordt een specifiek programma opgesteld. Er kan zowel individueel als in groepsverband worden getraind.

De websites waarop u betrouwbare informatie vindt zijn: 
            
www.diabetesfonds.nl
www.thuisarts.nl

> Terug naar boven


COPD

Als u COPD heeft, is het goed om meer te bewegen. Spiercellen ‘leren’ beter om te gaan met zuurstof. Hierdoor kunt u met minder zuurstof toch meer doen. Door conditieverbetering raakt u minder snel vermoeid en kunnen de ademhalingsklachten verminderen. Door regelmatig in beweging te komen én te blijven, zult u zich een stuk prettiger voelen.

Als u geruime tijd niets gedaan heeft, is het lastig om te beginnen. De fysiotherapie heeft een speciaal programma ontwikkeld voor mensen met COPD.
Als u een afspraak maakt met de fysiotherapeut krijgt u eerst een intake. U doet een conditietest, waarna uw persoonlijke doelen worden besproken. Aan de hand van deze gegevens wordt voor u een specifiek programma opgesteld. Er kan zowel individueel als in groepsverband worden getraind.

De websites waarop u betrouwbare informatie vindt zijn: 
www.longfonds.nl
www.thuisarts.nl

> Terug naar boven


Running Therapie

Bij Running Therapie wordt rustig hardlopen ingezet als medicijn tegen depressie of spanningsklachten. Het is algemeen bekend dat hardlopen positief werkt als je even in een dip zit of als je niet lekker in je vel zit. Uit onderzoek blijkt dat sporten effectief is als behandeling van depressie, zelfs net zo effectief als antidepressiva. Dit komt omdat je hersenen stressverlagende stoffen aanmaken tijdens het sporten. Running Therapie wordt rustig en langzaam opgebouwd. Iedereen loopt op zijn eigen niveau onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het langzaam opbouwen naar een actievere leefstijl kan zorgen dat je fitter wordt en beter in je vel gaat zitten. Het maakt dus niet uit of je al erg sportief bent of juist nog niet. Uiteindelijk is dan de stap naar zelfstandig hardlopen of sporten een stuk kleiner.

Het doel van running therapie kan verschillend zijn, bijvoorbeeld meer in beweging komen, het ontwikkelen van een actievere leefstijl of zelfstandig gaan hardlopen.

Gespecialiseerde fysiotherapeut

  • Sanneke Don

> Terug naar boven


Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende
vaataandoening. Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn,vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. 

Uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. De pijnvrije loopafstand kan hiermee vergroot worden.Belastende vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.

De websites waarop u betrouwbare informatie vindt zijn: 

www.thuisarts.nl
www.etalagebenen.nl

Gespecialiseerde fysiotherapeut (aangesloten bij het het landelijk netwerk looptherapie ClaudicatioNet )

  • Betty van Maris 
  • Lenka Kerstens  

> Terug naar boven


Parkinson

De fysiotherapie biedt een beweegprogramma voor mensen met de ziekte van Parkinson of op Parkinson lijkende aandoeningen zoals Parkinsonisme, extrapiramidale stoornissen, MSA (Multiple Systeem Atrofie) en PSP (Progressieve Supranucleaire Paralyse). 
Als u een afspraak maakt met de fysiotherapeut krijgt u eerst een intake. Omdat Parkinson voor iedere patiënt andere symptomen heeft, worden uw persoonlijke doelen besproken. Aan de hand van deze gegevens wordt een specifiek programma opgesteld. Het doel van is om de bestaande activiteiten zo lang mogelijk te kunnen blijven doen en hiermee de zelfredzaamheid te behouden. De training vindt eenmaal per week plaats in groepsverband in gezondheidscentrum Drie Meren.

De websites waarop u betrouwbare informatie vindt zijn:
www.defysiotherapeut.com
www.thuisarts.nl

Gespecialiseerde fysiotherapeut

  • Lenka Kerstens

> Terug naar boven


Fitkids

Fitkids is speciaal opgezet voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte zoals bijvoorbeeld astma, taaislijmziekte, diabetes, jeugdreuma, een motorische achterstand, autisme of een aangeboren hartafwijking, die te weinig bewegen. Tijdens het Fitkidsprogramma leert het kind dat bewegen leuk en gezond is. Een belangrijk doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie.
Er wordt getraind in kleine groepjes van maximaal 10 kinderen. De kinderen trainen bij Fitkids één maal per week gedurende een half jaar tot een jaar, onder professionele begeleiding. Bij Fitkids is altijd een kinderfysiotherapeut betrokken.
De kinderen worden meestal doorverwezen door een kinderarts of andere specialist.

Het kind wordt gestimuleerd om na het doorlopen van het Fitkidsproject door te gaan met een andere sportactiviteit.  

De website waarop u betrouwbare informatie vindt:
www.fitkids.nl

Kinderfysiotherapeuten

  • Miranda Lahuis
  • Nathalie Rooijers

> Terug naar boven


FlitS Beweeggroep voor kinderen met overgewicht

FlitS is een beweeggroep die richt zich op kinderen van 4 tot en met 8 jaar. Naast bewegen komen  alle aspecten die van invloed zijn op het gewicht (voeding, beweging, gedrag, ontwikkeling en gezin) aan bod.

Het programma heeft als doel het stabiliseren of verminderen van het gewicht van het kind.  Gedragsverandering staat hierbij centraal: gezonder eten, meer bewegen en het vergroten van het zelfvertrouwen. Deze aanpak werkt het beste wanneer de ouders meedoen aan het programma. De ouders worden daarom actief betrokken bij dit  programma.  

De kinderen komen twee keer per week bij elkaar om onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut een uur lang te sporten. De nadruk ligt naast het verbeteren van de conditie en motorische vaardigheden vooral op het ervaren van plezier in bewegen.

Naast de kinderfysiotherapeut zijn een diëtist en een psycholoog  regelmatig aanwezig.

Bij het programma zijn betrokken:

  • Miranda Lahuis, kinderfysiotherapeut         
  • Lisette Zonneveld, POH-GZZ
  • Jeantine Diepeveen, diëtist bij Amstelring